W winnicy Tenuta Greppo, w której rodzina Biondi Santi od pokoleń produkuje swoje wina leżakują nawet stuletnie butelki, a właściciele zapewniają, że wciąż są one w wyśmienitej formie. Winnicę właśnie odwiedza główny sommelier La Maddalena Restauracja, Rafal Bajzert. I powtarza jak mantrę jedno zdanie.”Brunello od rodziny Biondi-Santi w niczym nie przypomina jakiegokolwiek innego Brunello, które przyszło mi w życiu degustować” – zapewnia Rafał. „Jakkolwiek to zabrzmi, jest ono po prostu inne, pełniejsze, głębsze, charakteru nadają jej niesamowite wręcz dymne i tytoniowe nuty.”
Właściciele winnicy twierdzą, że wyjątkowe właściwości nadaje winu klon Sangiovese, z którego wytwarzane jest Brunello Biondi Santi, największy sekret rodziny, pieczołowicie chroniony przed resztą producentów. O elegancji i wyrafinowanym smaku każdego z win od Biondi Santi więcej już nie napiszemy, bo uważamy, że degustacja win od tej toskańskiej rodziny to obowiązek każdego mniejszego i większego pasjonata win. Gwarantujemy natomiast, że jest to absolutnie niezapomniane doświadczenie, które na długo pozostanie w Państwa pamięci. Ręczymy za to głowami.
Najbliższa a może i jedyna okazja degustacji win i spotkanie się z właścicielami winnicy już 13 października w Maddalenie.
Gorąco zapraszamy.