Zespół La Maddalena

Nasz zespół

La Maddalena to ludzie. Część to prawdziwi artyści, reszta to wyjątkowi rzemieślnicy. Wszystkich nas łączy pasja, ambicje, niezwykła wręcz dokładność, ale i pokora. Zespół tworzący naszą restaurację od lat, od którego mogą Państwo oczekiwać więcej. 

Kuchnia to sztuka tworzenia

Filip Grajeta - chef

„Kuchnia to sztuka tworzenia. To mnie uwiodło. Możliwość zaskakiwania, łączenia smaków, bawienia się teksturą. Wcześniej był rysunek i plakat. W kuchni pasja do rysunku została. I bardzo pomaga. W pracy szefa kuchni wszystkie zmysły się przydają. A w sztuce układania dania na talerzu pomocne są nawet podstawy geometrii.”

Prawdziwa kuchnia zaczęła się w 2005 roku, gdy wyjechał do Londynu. Tam ukończył tamtejszy collage na kierunku gastronomicznym. Następnie trafił pod skrzydła francuskiego szefa kuchni Arnaud Torchy.

Ostatnio spędził miesiąc u Jamesa Knappetta w londyńskiej dwugwziadkowej restauracji Kitchen Table.

Oprócz gastronomii nadal zajmuje się rysunkiem, grafiką i fotografią. W kuchni Filipa inspiruje jakościowy produkt, podróże, kuchnie świata, światowe trendy, książki, wybitni szefowie kuchni i restauracje

Kulinarny podróżnik

Paweł Kaszubski - z-ca chefa

Swoją przygodę z poważną gastronomią rozpoczynał w Maddalenie. Pracował u nas rok i postanowił iść dalej. Rozwinął się u boku m.in. Łukasza Budzika, dziś okrzykniętego Chefem Jutra według Gault&Millau i uznanego za najbardziej obiecujący talent polskiej gastronomii. Następnie został Chefem Kuchni w Vivian i wspólnie z restauracją zdobył czapkę Gault&Millau i miejsce w żółtym przewodniku po najlepszych restauracjach w Polsce.

Sukces powtórzył jako Chef w restauracji Jasna we Wrocławiu. Znów czapka i zaszczytne miejsce w żółtym przewodniku. Od maja jest znów z nami jako zastępca Szefa Kuchni. Pietyzm, detal, dbanie o szczegół. Wie to każdy kucharz pracujący pod Pawłem.

Z pasją do wina

Rafał Bajzert - szef sommelierów

Rafał jako jeden z kilku wrocławian może poszczycić się trzecim stopniem sommelierskim. Przed nim już tylko najwyższy, czwarty. Być może uda nam się wysłać go do szkoły pod Wiedeń. Tym bardziej, że zastępców ma zacnych: Aleksandrę Głąb i Jewgienija  Dumana.

W Maddalenie nie ma chwili by na Sali nie znajdował się choć jeden sommelier. Rafał jest z nami siedem lat. I niczym pewiem ważny jegomość w Polsce, ciągle się uczy. O winach wie więcej niż właściciele razem wzięci.

Dla niego nie ma rzeczy niemożliwych

Paweł Borejko - główny manager

Główny manager restauracji. Wulkan energii, wspaniały mąż i ojciec dwójki dzieci. Oddany pracy bezgranicznie. To dzięki Pawłowi każda rezerwacja zapięta jest na ostatni guzik. Żadna prośba ze strony Gości nie stanowi dla niego problemu.

Przez sześć lat pracował w pierwszym 5-gwiazdkowym hotelu we Wrocławiu. Przeszedł tam drogę od kelnera do managera. W La Maddalenie od siedmiu lat. Dziś odpowiada za obie restauracje właścicieli.

Z ziemi włoskiej do Polski

Kasia Ryniak - mistrz kuchni włoskiej

Zakochana we Włoszech miłośniczka pasty i absolwentka Universitá di Scienze Gastronomiche w Pollenzo, Piemonte, którą ukończyła z tytułem Master in Cucina Italiana Polopare di Qualitá. Kasia wykonuje dla nas wszystkie pasty i makarony.

W 2018 roku założyła pracownię Pastificio La Fileja. Prowadzi warsztaty z Pasta Fresca i kuchni włoskiej w Studiu Kulinarnym Browar Mieszczański.

Kasia wdarła się do naszych serc nie tylko, dzięki swoim genialnym pastom, ale przede wszystkim dzięki swojej ogromnej odwadze. Już w pełni ukształtowanym zawodowo życiu potrafiła powiedzieć „stop”, wrócić do szkoły, ukończyć najlepszy uniwersytet gastronomiczny Piemontu i zacząć robić to co kocha.

Piekarnia Plon

Paweł Dudała - piekarz

Cukiernik i piekarz. Niedawno postanowił otworzyć własną piekarnię” na Przyjaźni we Wrocławiu. Trzymamy mocno kciuki.

Nadal jednak Paweł wypieka dla nas codziennie chleb. W Polsce odpowiedzialny był za desery w hotelu Monopol i w restauracji Concept13 w Warszawie. Wrócił do Wrocławia. Na chwilę zaczepił się w kuchni Mennicza fusion u Chefa Łukasza Budzika i w JaDce u Justyny Słupskiej Kartaczewskiej. Przez ponad dwa lata piekł chleb i odpowiadał za desery w La Maddalenie. W międzyczasie był na stażu w ille brod w Oslo w Norwegii, w piekarni Vaner w Tokio.

Szkolił go sam Cedric Grolet, najlepszy cukiernik na świecie w 2018 roku i Johan Martin. Ponadto był na stażu w piekarniach w Paryżu, Barcelonie, czy we Freiburgu.